Festivalide sektoris on veerema lükatud lumepall, mida peatada ei oska keegi. Tulevaks suveks kaovad arvatavasti paljud festivalid ja ka senised toitlustajad, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas.
- Väsinud moega Myrakas mõtisklemas, et quo vadis festivalimaastik. Õlu tuli ühest teisest vaadist. Foto: Erakogu
“Ei, aeg ei peatu. Ei-ei!” nagu teadis juba õige mitukümmend aastat tagasi rääkida rahva lemmik Ivo Linna. Alles ma lõin oma toiduhaagist läikima, koostasin suvegraafikut ja viilutasin porgandeid, nii et laastud järel ja nina vesine. Praegu on jälle nina vesine, aga sellepärast, et sügis, va sitaratas, on märkamatult ukse ette veerenud.
Puud valmistuvad looduse striptiisietenduseks ja vastutustundlikud pereisad rehvivahetuseks. Äng hiilib ligi, aga elu läheb edasi. Nii lihtsalt on.
Kuna ka minu festivalisuvel on joon all, tundub olevat õige hetk see kuidagi kokku võtta. Pisut nukker on küll pooleks aastaks aianurka konutama lükatud toiduhaagise suunas vaadata, aga tegelikult tuleb keskenduda sellele, mis ootab ees. Ja ees ootab suuremalt jaolt teadmatus.
Üllar Priks, sõpradele-tuttavatele Myrakas, on kirjanik, kolumnist, muusik ja kirglik kokk. Tätoveeritud tsiklist, kes on kirjutanud lasteraamatu. Ja nüüdseks ka toitlustusettevõtja, kes hoiab Äripäeva lugejaid kursis, kuidas läheb tema osaühingul Suur M.
Kuidas väikeettevõttel Suur M siis läinud on? Ootused olid ju kõrged: suvega tuleb nii palju pappi kokku lükata, et talvel kamin soe ja külmikus toidupaluke ootamas oleks. Reaalsus: suvi läbi, raha läbi. Ehk siis jagus küll igapäevaseks elamiseks, kuid üle ei jäänud midagi. Põhjuseid selle taga on õige mitmeid ja küllap need tulevad edasise heietuse käigus ka lagedale.
Küte, tramm ja eduelamus
Suve jooksul jõudsin osa võtta nii umbes tosinkonnast sündmusest. Mõnele meid ei soovitud, mõnest polnud meie teadlikud ja mõnega olid möödunud hooajal juba valusad õppetunnid saadud. Ühesõnaga polnud graafik tapvalt tihe, aga no ega palju rohkem poleks kalendrisse ka enam mahtunud.
Empiiriliselt on kupli alla juba pisut tarkust kogunenud, aga see ei tähenda suurt midagi – algajastaatusest välja vingerdamine võtab veel aega.
Seotud lood
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas aitas staažika “saslikukunni” hädast välja, ent pidi selleks väga suure lahingu võitma.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
“Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Lindströmi müügitöö eripära seisneb iga tiimiliikme tugevuste ärakasutamises ja arendamises. Just müügiinimeste koolitamine ja vastutuse andmine nende eelistuste põhjal aitab püsivalt leida ja hoida motiveeritud töötajaid, selgub saatest “Minu karjäär”.