• OMX Baltic−0,11267,43
  • OMX Riga−1,521 111,75
  • OMX Tallinn−0,31 744,9
  • OMX Vilnius0,32977,88
  • S&P 500−0,415 460,48
  • DOW 30−0,1239 118,86
  • Nasdaq −0,7117 732,6
  • FTSE 100−0,198 164,12
  • Nikkei 2250,0439 597,37
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,93
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0092
  • OMX Baltic−0,11267,43
  • OMX Riga−1,521 111,75
  • OMX Tallinn−0,31 744,9
  • OMX Vilnius0,32977,88
  • S&P 500−0,415 460,48
  • DOW 30−0,1239 118,86
  • Nasdaq −0,7117 732,6
  • FTSE 100−0,198 164,12
  • Nikkei 2250,0439 597,37
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,93
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0092
  • 11.06.24, 06:00

Eestlane Chicago finantsmaailma tipus: AI on cool, aga meie jaoks alles algeline

Eestlane Eero A. Pikat on mõjuka finantsplatvormi Barchart president Chicagos, mis on korduvalt äriteel pöördeid teinud ja katsetab nüüd töös AId. „Tehisintellektil on potentsiaal olemas, ta on cool, kuid ta on ikka algeline,“ kõlab Pikati arvamus.
Finantsportaali Barchart presidendi Eero A.Pikati tagasihoidliku kabineti uhkeim element on suurte sarvedega Kanada punasest puust nikerdatud põder. „Tere,“ ütleb põder sisenejatele puhtas eesti keeles.
  • Finantsportaali Barchart presidendi Eero A.Pikati tagasihoidliku kabineti uhkeim element on suurte sarvedega Kanada punasest puust nikerdatud põder. „Tere,“ ütleb põder sisenejatele puhtas eesti keeles.
  • Foto: Jana Saarkoppel
Kui Eestis oleme harjunud, et suures ärihoones leiad enamasti ise tee ettevõtte kontorisse, siis Barcharti kontorisse nii lihtsalt sisse ei saa. Avaras aatriumis kortsutab vastuvõtulaua naine kulme ning teatab, et talle pole sellisest külaskäigust teada antud.
Telefonikõne lahendab olukorra ning teekond Barcharti kaheksandal korrusel asuvasse kontorisse võib alata. Liftis peale avariinupu ühtegi muud nuppu pole ja sõidu siht tuleb lifti haldjale esitada.
Uksele tuleb vastu Barcharti president Eero A. Pikat. Askeetliku avatud kontori põrandat katab geomeetrilise mustriga vaip ning kontoris on hulk tühje töökohti. Presidendi tööruum on tagasihoidlik — klaasseintega eraldatud kabinet seina ääres.
Kuigi Pikat on sündinud ja kasvanud Chicagos, räägib ta väga ladusat eesti keelt. Tema esivanemad on sõjapakku läinud eestlased. Spetsiifilisemad mõisted lipsavad jutu sisse aga ikkagi inglise keeles.
Barchart keskendub peamiselt reaalajas finantsturgude andmete kogumisele ja levitamisele, nende andmearhiiv aitab analüüsida turumustreid ja -trende.
Chicago jõe ääres aadressi järgi kontorit otsides ei reeda tagasihoidliku sümmeetriliste aknaruudukestega pilvelõhkuja ees seistes midagi, et selles majas võiks asuda ühe maailma juhtiva finantsportaali kontor.
  • Chicago jõe ääres aadressi järgi kontorit otsides ei reeda tagasihoidliku sümmeetriliste aknaruudukestega pilvelõhkuja ees seistes midagi, et selles majas võiks asuda ühe maailma juhtiva finantsportaali kontor.
  • Foto: Jana Saarkoppel
50 : 50 aktsiate jaotus on täiesti töötav ärimudel
Barcharti lugu sai alguse kaugelt Šotimaalt. Algne omanik jõudis teise maailmasõja järel rännakuga Chicagosse, kus hakkas tööle arvutitega, kuid mitte veel börsidega. Ta töötas paberitööstuses, arvutades välja vajalikke ressursse kvaliteetse paberi tootmiseks. See oli aeg, mil ettevõte tegi esimesi samme finantsmaailma suunas.
Pikat liitus Barchartiga 1998. aastal. Tehnika ja internetiajastu pealetungiga läks Šoti omanikel vaja lisajõudu ja seda juba uudses programmeerimise valdkonnas. “Mina lõpetasin ülikooli parasjagu sellel ajal, mul oli majandusteaduse kraad ja ma olin juba töötanud seitse aastat arvutite peal.“
Nii seda firmat kolmekesi edasi arendama hakatigi. Pärast ühe omaniku surma jaotuvad ettevõtte aktsiad täpselt pooleks. Küsimusele, kas 50 : 50 jagunemine kuidagi ka ettevõtte tegevust on takistanud, vastab Pikat kõhklemata: „Meil selline jõudude vahekord töötab ja juba pea 20 aastat.“
Barchart on Chicagos asuva peakontoriga finantstehnoloogia ja andmeteenuste ettevõte, mis pakub klientidele finantsturgude andmeid ja analüüse.
Ettevõte tegevusvaldkond jaguneb kolmeks:
a) futuurid, optsioonid, börsiinfo
b) äridivisjonidele pakutavad struktureeritud andmebaasid
c) põllumajanduslike kaupade börsiinfo cmtdyView platvormil.
Barchart keskendub peamiselt reaalajas finantsturgude andmete kogumisele ja levitamisele, nende andmearhiiv aitab analüüsida turumustreid ja -trende.
Ettevõtte fookus on suunatud põllumajandusturgudele, kus finantsandmetele lisaks pakutakse toodete (teravili, mais, sojaoad, biokütus, etanool jms) hinnainformatsiooni ja turuanalüüsi.
Direktor paneb ka ise arendusele käed külge
Platvormi käibenumbreid Pikat väga täpselt öelda ei taha, kuid annab suurusjärgu — ligi 50 miljonit dollarit. Ettevõttes töötab praegu ligi 80 inimest, suurem osa neist muidugi arendajad. “Kui mind ennast nüüd ka arendajaks lugeda, siis Chicagos on kaheksa arendajat.“
Pikat paneb tegelikult arendustöödele endiselt ka ise käed külge. „Kuigi ma saan teha vaid neid asju, mis ei moodusta täissüsteemi, mul on ju ka teisi kohustusi“. Tema töötab neljast inimesest koosnevas andmearendustiimis.
Nende töötajaid ja arenduspartnereid võib leida maailma eri paikadest. Arendajate tööjõudu on sisse ostetud nii Belgradist Serbias, Lõuna-Prantsusmaalt, Montanast, Oregonist kui ka Miamist.
Kui interneti algusaegadel keskendus Barchart futuuride ja optsioonitehingute info haldamisele, siis hiljem lisandus ka aktsiate börsiinfo.
„Kui sa tegeled futuuridega ja tahad nende hinda leida, siis meie oleme number üks koht selle jaoks,“ räägib Pikat enesekindlalt. Tema sõnul leiab nende portaalist futuuride kohta ülemaailmset infot.
Optsioon annab õiguse tulevikus osta või müüa väärtpaberit eelnevalt kokku lepitud hinnaga.
Futuur kohustab sind väärtpaberit tulevikus eelnevalt kokku lepitud hinnaga ostma või müüma.
Balti börside aktsiainfot nende portaalist ei leia, ka näiteks Istanbuli börsi oma mitte, maailma suurte börside, eriti Ameerika omasid aga küll. „Saksamaa Frankfurdi börs on küll suur ja tähtis, aga näiteks Mercedes-Benzi aktsia on ka New Yorgi (NYSE) börsil.“
Aktsiainfo on nende silmis pigem kliendile pakutav lisaboonus, kuhu investor satub aktsiaoptsioonide analüüsi süvenedes. „Optsioonid on tavapäraselt investori jaoks nagu kardina taga, ta ei saa nende kohta head infot, aga samas võivad suured optsioonidega tehtud liigutused mõjutada ka aktsia hinda börsil,“ toob ta investori kasu välja.
Kui aga pärida ettevõtte eesmärkide kohta, siis nii kerge seda vastust leida polegi. „Ma ei tea, sealt, kust tuul puhub,“ vastab Pikat muigega. „Ma tahan tegelikult kõiki neid valdkondi ehitada ja kasvatada ja nüüd on meil selleks ka hea tiim kokku saanud,“ lisab ta tõsinedes.
Pikati sõnul koostati enne interneti tulekut põllumajandusturgude hindade kohta pakse hinnatabelite raamatuid, kus on kirjas ajaloolised andmed alates 1939. aastast. Viimane selline trükiti paberile ligikaudu viis aastat tagasi.
  • Pikati sõnul koostati enne interneti tulekut põllumajandusturgude hindade kohta pakse hinnatabelite raamatuid, kus on kirjas ajaloolised andmed alates 1939. aastast. Viimane selline trükiti paberile ligikaudu viis aastat tagasi.
  • Foto: Jana Saarkoppel
Koroonalained uhtusid ka Barchartist üle
Sihtrühmad on küll igal tegevusvaldkonnal erinevad, kuid valdkondadevahelisi osakaale peab Pikat võrdseteks. Viimasel ajal keskendatakse tegevust ja investeeringuid rohkem just põllumajandusturgudele ning selle jaoks on isegi eraldi cmtdyView’ platvorm ehitatud.
Koroonaaja alguses kasvas Barcharti veebilehe külastatavus hüppeliselt. „2019. aasta novembris oli meil 1,8 miljonit külastajat, kuid 2020. aasta aprilliks kasvas see 3,5 miljonini,“ toob Pikat näite. Praegu käib külastajaid veebis ühes kuus 3 miljoni jagu.
Ühe probleemi tõi koroona Pikati sõnul nii Barchartile kui teistelegi – väga raske on inimesi tagasi kontorisse saada. „Chicagos on see kontorisse tagasi tulek väga lonkav, New Yorgis on tunduvalt parem.“
Teisipäevast neljapäevani on enam-vähem võimalik inimesi kohale saada, kuid reedeti ja esmaspäeviti haigutab kontorites tühjus. Meie külastus leiab aset teisipäeval ning suures kontoris võib tõesti näha umbes kümmekonda inimest.
AI megatrend puudutab kõike ja kõiki
Maailma vallutaval tehisintellekti (AI) megatrendil on roll ka Barchartis käimas olevates innovatsioonides. „Tehisintellektil on potentsiaal olemas, ta on cool, kuid ta on ikka algeline,“ toob Pikat oma arvamuse välja.
„Me praegu analüüsime ja töötame Amazoni ja nende AI-platvormiga,“ märgib Pikat. Tegemist on küll veel beetaversiooniga, kus süsteemi on sisse pandud nende andmed ning siis töötatakse erinevate andmemudelitega.
Microsofti Copilotile saab anda näiteks ülesande otsida mingist andmebaasist konkreetset infot ning seda teeb see Pikati sõnul üldiselt väga hästi ja 90% ulatuses õigesti. Sellise näite puhul arendaja teab, millist vastust ta ootab.
Pikati sõnul on AI hea ka infokokkuvõtete tegemiseks. „Annad talle mingi 20 lehekülge teksti, mida ise läbi töötada ei viitsi, ja palud tal teha olulisest kokkuvõtte – ta teeb selle kenasti ära.“
Enamik inimesi kasutab AI-d arvutis ja neid enamasti ei häiri, kui see vastus on 95protsendilise tõenäosusega õige ja ainult 5 protsenti infost on vale. „Aga kui sa otsid vastust just selle 5% hulgast, siis on see tegelikult probleem,“ lisab ta.
Pikat võrdleb seda GPS-süsteemiga: kui tead enam-vähem, kuhu tahad sõita, siis on selle süsteemi kasutamine hea, aga kui GPS suunab sind näiteks jõkke keerama, siis tuleb tõdeda, et süsteem tegi väikese vea ja tuleb hakata otsima silda, millest üle sõita.
„AI on praegu hea assistent, aga küsimus taandub sellele, kas sa teda ka usaldada saad. Tema kindlus ei ole 100% ja usaldusväärsust praegu garanteerida ei saa,“ on IT-valdkonna spetsialist veendunud.
Inimtühjas kaheksanda korruse koridoris paistab heledalt valgustatud Barcharti logo liftist saabujale kohe silma.
  • Inimtühjas kaheksanda korruse koridoris paistab heledalt valgustatud Barcharti logo liftist saabujale kohe silma.
  • Foto: Jana Saarkoppel
Kindlasti saab AIga hakata tegema Pikati sõnul huvitavaid asju ning tema potentsiaal on tohutu. AI praegused mudelid on treenitud keelemudelitega, kuna nemad Barchartis aga töötavad andmetega ja vajavad struktureeritud tulemusi, siis nende jaoks ei ole praegune AI töökindlus veel vajaliku täpsusega.
Investor, kellel on ka Eesti korralikult südames
Igapäevaselt börsi ja selle andmetega seotud Pikat on enda sõnul passiivne investor, kes on oma portfelli haldamise usaldanud pigem professionaalidele. „Investeeringud on mul siin ja seal, kuid põhiliselt S&P 500 indeksis.“ Indeksifondid on tema hinnangul kõige stabiilsemad ja efektiivsemad – nad ongi ju üles ehitatud selliselt.
Balti börsi ettevõtteid tema portfellist ei leia. Küll aga on tema ema olnud Merko Ehituse ja Tallinki aktsionär. Pikatile pole ka optsioonide ja futuuridega kauplemine võõras. Eestisse kümmekond aastat tagasi renoveeritava korteri ostmiseks kinnistas ta näiteks dollari kursi optsioonidega.
Pikat peab eesti keele säilitamist väga tähtsaks ning nii räägib ta oma lastega eesti keeles ning kõikidel lastel on ka Eesti kodakondus. Pikatil on viis last: kolm tütart ja kaks nooremat on pojad. Lastel on eesti nimed, pisikeseks erandiks mai alguses sündinud poeg, kellel on teine nimi pisut rahvusvahelisem. Sel suvel ootab kaht nooremat ees ristimistseremoonia Tallinna Pühavaimu kirikus.
Chicago Eesti Majas on Pikat olnud kuus aastat president, praegu peab ta seal viitsepresidendi ametit.
Eesti juurtega Eero A. Pikat on finantsinformatsiooni ettevõte Barchart üks alustalasid ja praegu president.
Tal on majandusteaduse bakalaureusekraad, kuid sügav huvi IT-teemade vastu viis ta 1998. aastal kokku toonaste Barcharti asutajatega.
Tema esivanemad lahkusid Eestist sõja ajal, ema oli toona viieaastane. Üks vanaisadest oli Eesti ajal Tartus kinnisvaraomanik, kuid Tartu pommitamise käigus said tema valdused tugevalt räsida.
Pikati vanemad kohtusid Ameerikas ning seal on ta ka sündinud. Eestisse sattus esimest korda 1990ndatel aastatel.
Praegu on tal korter Tallinna vanalinnas Pikal tänaval ning ta käib igal suvel Eestis.

Seotud lood

Uudised
  • 28.03.24, 06:00
Eestlane teenib sügavas kriisis Saksamaal raha: seis on parem kui siin
Saksamaa majandus on kui pikale veninud gripis, kuid makropilt Eesti ettevõtjaid ei morjenda. Võimalusi jagub turul kuhjaga.
Uudised
  • 27.03.24, 17:45
Peterburi eestlane teeb Sillamäele tipprestorani
“Lihtsast söögikohast pole juttugi,” ütleb Irina Vengerveld söögikoha kohta, mis tuleb aastaid tühjana seisnud majja Sillamäel, kus kunagi oli sõjaväe pagarikoda.
Suur lugu
  • 26.04.24, 06:00
Äri Hispaanias toob pisarad silma: “Eestis ei nutnud ma kunagi õnnest”
Viis eestlaste äri asutamise lugu
“Eestis ei nutnud ma kunagi õnnest,“ ütleb Hispaania päikeserannikul Malagas rõivapoodi pidav Veronika Vallimäe.
Uudised
  • 27.03.24, 14:30
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
  • ST
Sisuturundus
  • 12.06.24, 17:12
Kas sinu tänane büroo on parim? Selgitasime välja parima büroohoone omadused
Büroohoonet ei saa valida pelgalt hinna järgi. See on strateegiline äriotsus, mis mõjutab tööandja brändingut, töötajate rahulolu ning mõjutab klientide usaldust. Hoone omaniku Kapiteli kinnisvaraeksperdid tegid võrdluse kümnete ja kümnete ärihoonete seas, et aidata sul aru saada, miks Sõpruse Ärimaja on hetkel parim valik oma klassis.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele